Omega SA is een Zwitsers luxe uurwerkmerk, waarvan de hoofdzetel zich in Biel/Bienne (Zwitserland) bevindt.
De voorloper van Omega, La Generale Watch Co, werd in 1848 in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland opgericht door Louis Brandt. Zijn zonen ontwikkelden in 1894 een revolutionair systeem voor eigen fabricage en totale productiecontrole, waardoor onderdelen onderling verwisselbaar waren. De horloges die met deze technieken werden geproduceerd kwamen op de markt onder het Omega-merk van La Generale Watch Co. Tegen 1903 bracht het succes van het Omega-merk La Generale Watch Co ertoe het Omega-merk af te splitsen als een eigen bedrijf, en in 1903 werd de Omega Watch Co officieel opgericht. Omega horloges zijn de officiële uurwerken voor de Britse luchtmacht, het Amerikaanse leger en de Nasa. In 1969 was Omega dan ook het eerste uurwerk op de maan. Omega is daarnaast het officiële tijdopname toestel dat wordt gebruikt op de olympische spelen en dit sinds 1932. Omega is eigendom van de Swatch Group.
Mijn affectie met dit prachtige horlogemerk is ontstaan op school. Ik studeerde 5 jaar in Antwerpen op het TNA Londenstraat. In de laatste jaren krijg je de opdracht om zelf uurwerken mee te brengen naar school om deze te herstellen. Mijn vader, die juwelier was, had al wat uurwerken gespaard door de jaren heen. In zijn collectie zat de onderstaande Omega.
Deze Omega Chronostop met caliber 920 en kast ref nr.146.009 heeft slechts één drukknop die dient voor zowel het starten, stoppen, en bij het loslaten resetten van de chronograaf tijdens het meten. Met dit uurwerk kan je een tijdsopname doen gedurende 60 seconden. Als je iets langer wil meten kan je de minutenwijzer op 12 zetten om minuten bij te houden. Zo ook voor de uurwijzer om uren te meten. In dit geval zie je uiteraard niet meer de juiste tijd op het horloge.
Ik was dan ook gelijk verliefd op dit uurwerk. Het is nog steeds in mijn bezit en ik denk niet dat ik het zal verkopen gezien de geschiedenis die er voor mij aan vast hangt.
Een aantal jaren terug werd er door Omega Zwitserland besloten om de kennis van de externe uurwerkherstellers te gaan controleren. Elke hersteller die toelating had om onderdelen te bestellen diende op te geven of ze aan de minimum eisen konden voldoen. In de rangen van onafhankelijke horlogeherstellers waren wat bedenkingen over deze manier van werken.
Ik zelf ben wel mee gestapt in het idee dat een certificering en een werkplaats die voldoen aan de moderne eisen van een gerenommeerd merk als Omega ons zou onderscheiden, en dat we onze klanten dan ook met meer kennis en kwaliteit ten dienste konden staan.
In 2015 werd ik als één van de eerste horlogemakers getest door de Heer Fransen, Hoofd van de afdeling Aftersales Service van de Swatch groep België te Brussel. Ik behaalde het certificaat en mocht vanaf dat moment ook de Co-Axial van Omega herstellen.
Bij de volgende test in 2017 werd informatie gegeven over de Omega Ladymatic, en over het kaliber 8500 en het kaliber 8520 met een dubbele veertrommel. Onder de aanwezige horlogemakers is het op dat moment een gezellige bedoening en wordt er een hoop kennis doorgegeven, al dan niet over uurwerken. De opleidingen worden steeds gegeven in Brussel, in kleine groepen van 4 mensen.