Het onderhoud van mechanische horloges
De vele beweegbare, kleine en kwetsbare onderdelen kunnen alleen soepel blijven bewegen door uw horloge met zorg te dragen en periodiek te laten onderhouden.
Wat houdt dit periodiek onderhoud in ?
Vooreerst zal uw horlogemaker een uitgebreide analyse maken om vast te stellen welk onderhoud uw uurwerk juist nodig heeft. Uw horloge wordt volledig gedemonteerd, alle onderdelen worden schoongemaakt en in detail gecontroleerd. De onderdelen die sporen van slijtage vertonen of defect zijn worden vervangen om een precieze werking van het horloge te kunnen garanderen. Vervolgens wordt alles opnieuw gemonteerd. Specifieke oliën worden aangebracht daar waar dit nodig is. Met elektronische apparaten zal de uurwerkmaker onderzoeken of er nog fouten zijn in het gangwerk en zal hij ook het uurwerk perfect afregelen.
Bij een onderhoud hoort niet enkel het in orde stellen van het binnenwerk, ook de kast, de band en de sluiting worden ultrasonisch behandeld en zo nodig gepolijst.
Wat met het onderhoud van quartz horloges ?
Een quartz horloge of anders gezegd een horloge dat werkt met een batterij heeft doorgaans weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk dat een lege batterij niet te lang in deze horloges blijft zitten. Lege batterijen kunnen gaan lekken en veroorzaken op die manier soms onherstelbare schade aan het binnenwerk.
Enkele onderhoudstips
- Vermijd harde stoten en schokken. Draag uw mechanische horloges liefst niet tijdens het sporten.
- Voorkom in het algemeen dat uw horloge met vocht in aanraking komt. Dit kan roest veroorzaken in het binnenwerk. Zeewater, warm water, en zepen kunnen de dichtingen aantasten. Uiteraard zijn bepaalde horloges zoals duikersuurwerken hiervoor specifiek beschermd, maar ook deze uurwerken dienen regelmatig gecontroleerd te worden op hun waterdichtheid wilt u catastrofale schade voorkomen.
- Controleer regelmatig het glas van uw horloge. Door beschadiging kan vocht of stof in het binnenwerk dringen. Glassplinters kunnen schade aanbrengen ook aan de wijzers en de wijzerplaat.
- Voorkom extreme temperatuurwisselingen. Draag uw horloge niet in sauna of stoombad. Ga niet plots in koud water na een zonnebad. Door aantasting van de pakkingen kunnen grote temperatuurswisselingen leiden tot condensvorming. Stel een nazicht van uw horloge niet uit indien u dit zou constateren.
- Heeft u een horloge met datummechanisme? Verstel dit niet tussen 21u00 en 03u00. Het mechanisme past in die periode zelf de datum aan. Door dit manueel te verstoren kan beschadiging optreden.
- Mechanische uurwerken blijven best in beweging door ze te dragen en/of regelmatig op te winden. Door langdurige stilstand drogen de oliën uit. Uw horloge gaat onregelmatig lopen en de onderdelen zullen extra slijtage vertonen. Let wel, de horlogeveer mag gerust af en toe volledig aflopen. Laat het uurwerk dus niet continu met een volledig opgewonden veer lopen.
- Contact met chemicaliën zoals kwik, chloor, parfum, haarlak, alcohol, etc. kunnen de kleur van de kast en de banden aantasten.
- Defecte of versleten horlogebanden vormen een gevaar voor verlies
- Tenzij u zelf horlogemaker bent raden wij u aan niet zelf de horlogekast open te maken. De behandeling van de tientallen, soms honderden kleine onderdelen laat u best over aan een vakman.